Wierde & Dijk
Schakelen navigatie
  • Home
  • Over Wierde en Dijk
  • Contact
  • Agenda
  • Nieuwsbrief
  • ANBI
  • 9Boerenpld032 hd
    9Boerenpld032 hd
  • 9Boerenpldjongvee HD
    9Boerenpldjongvee HD
  • 9Boerenpldklapr HD
    9Boerenpldklapr HD
  • bollen
    bollen
  • hoogholtje
    hoogholtje
  • horizon
    horizon
  • hornhuisterpolder
    hornhuisterpolder
  • huisje regenboog
    huisje regenboog
  • Kloosterburen HD
    Kloosterburen HD
  • leeuwerikvlak bew
    leeuwerikvlak bew
  • lutjehoeske
    lutjehoeske
  • paard
    paard
  • poortversiering
    poortversiering

    Workshop Mooi Heem

    Nieuwste berichten

    • Symposium 15 april: Louise Vet over herstel van biodiversiteit
    • Zaterdag 25 maart: stinzenplantenlezing en -rondleiding in Pieterburen
    • Workshops Mooi Heem in april 2023
    • Wierde & Dijk deelt eerste erfbeplanting uit
    • Groenplatform organiseert symposium over biodiversiteit

    Meest gelezen

    • Contact
    • Agenda
    • Weblinks
    • Lidmaatschap
    • Nieuwsbrief
    • Bestuur en Organisatie
    • Over Wierde & Dijk

    Symposium 15 april: Louise Vet over herstel van biodiversiteit

    Zaterdag 15 april houdt prof. Louise Vet een presentatie over de vraag hoe de biodiversiteit (ook) in Het Hogeland hersteld kan worden en hoe ieder daaraan kan bijdragen. Zij doet dit tijdens het symposium 'Mooi Hogeland!? Samen werken aan herstel van biodiversiteit'. Naast deze voordracht bestaat het sympoisum uit een forum, workshops en een informatiemarkt.

    Louise Vet, emeritus hoogleraar ecologie, was lid van de commissie Remkes en is voorzitter van het (landelijke) Deltaplan herstel biodiversiteit. Het symposium wordt georganiseerd in het Terra college in Winsum (locatie Hamrik 4A) van 09.00 – 15.30 uur. Na de presentatie van Louise Vet is er een forum, waaraan deelnemen wethouder Stefan van Keijzerswaard, bio-boer Piet Glas, Jasper Tiemens van Natuur- en milieufederatie Groningen en Lammert Westerhuis, voorzitter LTO Noord. Dagvoorzitter is Attie Bos.

    Lees meer: Symposium 15 april: Louise Vet over herstel van biodiversiteit

    Workshops Mooi Heem in april 2023

    Interesse om uw erf te vergroenen en nieuwe inheemse struiken en bomen te planten? April 2023 organiseren we weer twee nieuwe workshops Mooi Heem. Een workshop bestaat uit meerdere onderdelen. We starten met een theorieavond, veelal in een dorpshuis. De zaterdag erop gaan we op stap en bezoeken we een aantal erven. Derde onderdeel is de praktijkdag waarbij de deelnemers leren over aanplant en onderhoud. Vervolgens komt bij alle deelnemers een deskundige langs voor een tuinadvies.

    Lees meer: Workshops Mooi Heem in april 2023

    Zaterdag 25 maart: stinzenplantenlezing en -rondleiding in Pieterburen

    Zaterdag 25 maart: stinzenplantenlezing en -rondleiding in Pieterburen

    Op zaterdag 25 maart 2023 plaatsen we stinzenplanten, in Groningen ook wel börgbloumkes genoemd, op een voetstuk. Stinzenplanten, zoals winterakoniet, sneeuwklokje, wilde hyacint en boerenkrokus, kondigen het voorjaar aan. Het zijn de eerste planten die op erven tot bloei komen.

    Lees meer: Zaterdag 25 maart: stinzenplantenlezing en -rondleiding in Pieterburen

    Winterwandeling Wierde en Dijk in de Westpolder

    Frank Westerman voor boerderij Torum

    Zaterdagmiddag 21 januari wandelden leden van Wierde en Dijk over de dijken rondom de Westpolder. Deelnemer was ook de bekende schrijver Frank Westerman, die in zijn boek ‘De Graanrepubliek’ het leven beschrijft van Sicco Mansholt, landbouwminister en landbouwcommissaris van de EEG. Bij boerderij Torum, waar Mansholt was geboren, werden wij gastvrij ontvangen door de huidige bewoners, de familie Aling. Foto's

    Lees meer: Winterwandeling Wierde en Dijk in de Westpolder

    Oerboeren van het Westerkwartier on tour

    Woensdag 7 december in Wongema, Hornhuizen. Alex Datema over de landbouw van toen, nu en de toekomst. 

     Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum is de film Oerboeren van het Westerkwartier nog een aantal keer te zien voor een breed publiek in combinatie met een programma. In de film worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud geïnterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd en meegeven voor de toekomst? Na afloop van de film geeft Alex Datema, boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur een mini-college en kan het publiek napraten aan de hand van stellingen.

    Lees meer: Oerboeren van het Westerkwartier on tour

    Leren planten, snoeien en zagen

    Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

    Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

    Op het boerenerf van Geert Bos in Usquert staan sinds kort nieuwe bomen en struiken. Deelnemers van de workshop Mooi Heem zijn zaterdag 17 november druk in de weer met planten, snoeien en zagen. “Ze doen vandaag praktijkervaring op. Dat is belangrijk zodat ze de beplanting die ze met het ervenproject Mooi Heem aanschaffen, goed kunnen planten en onderhouden”, legt Stieneke van der Wal van Mooi Heem uit. De praktijkdag is, na de theorieavond en de excursie langs groene erven, het derde onderdeel van de workshop. Hoveniers Roel Huistra en Walter den Hollander helpen vandaag mee, geven uitleg en doen het onderhoud voor. De nieuwe bomen en struiken verschijnen achter de boerenschuur. “Plant ze niet in keurige rijtjes. Het mag wel een beetje slordig. Her en der een boom geeft je bosplantsoen meer body”, adviseert Huistra.

    Geslaagde lezingenavond over natuur op erven

    lezingenavond10 11 22 400

    Deelnemmers in druk gesprek op  Museumboerderij Welgelegen

    Dat onze Noord-Groninger flora en fauna publiekstrekkers zijn, bleek donderdag 10 november in Leens. De ruimte in Museumboerderij Welgelegen zat ’s avonds boordevol. Maar liefst 65 deelnemers kregen twee interessante lezingen voorgeschoteld over natuur op erven. Leo Stockmann vertelde met verve over zijn flora-inventarisaties op meerdere erven in 2021 en 2022. Tweehonderd soorten telde hij dit jaar, waarvan een groot aantal tijdens zijn lezing de revue passeerde. Van stippelganzenvoet tot muurleeuwenbek en bostulp: over vele soorten wist hij een anekdote of wetenswaardigheid te vertellen. Albert-Erik de Winter ging met zijn boeiende verhaal in op de vogels op erven.

    Lees meer: Geslaagde lezingenavond over natuur op erven

    Verslag ervenexcursie bij Usquert

    ervenexcursie Usquert2022

    Dat in en rond het dorp Usquert wonderschone groene erven liggen, bleek 8 oktober 2022 tijdens de ervenexcursie van Mooi Heem. Lutjebosch, een boerderij aan de Streeksterweg, ademt een lange geschiedenis. “Meer dan 200 jaar gaat de geschiedenis hier terug”, houdt Geert Bos, eigenaar en voorzitter van Wierde & Dijk, het gezelschap voor.

    Lees meer: Verslag ervenexcursie bij Usquert

    Nieuwsflits Wierde & Dijk met overzicht activiteiten

    Vanuit het secretariaat is op 27-9 een 'nieuwsflits' Wierde & Dijk met een overzicht van de activiteiten in de komende periode gestuurd naar alle leden en donateurs van W&D. Deze mail blijkt niet bij iedereen te zijn aangekomen. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar vermoedelijk heeft het te maken met problemen bij een veelgebruikte (externe) internet-provider. In ieder geval kan de inhoud van die nieuwsflits op deze website worden gelezen.

    Help zoeken naar de moshommel

    moshommel 400

    Wierde & Dijk vraagt mensen in Noord Groningen uit te zien naar de moshommel (Bombus muscorum) en waarnemingen van de moshommel door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De reden dat wij dit verzoek doen is dat wij graag willen weten hoe het deze hommelsoort - die vooral voorkomt in het agrarisch cultuurlandschap van Noord Groningen - vergaat waar de soort voorkomt in haar werkgebied. Dit laatste om te bepalen of er op termijn vanuit agrarisch natuur- en landschapsbeheer mogelijkheden zijn om iets te betekenen voor deze hommelsoort.

    Lees meer: Help zoeken naar de moshommel

    Zomeravondexcursie druk bezocht

    janskerk 600

    Uitleg Jakob ten Wolde - op achtergrond de Janskerk (foto Albert-Erik de Winter)

     De zomeravondexcursie van W&D op 18 augustus in Huizinge werd druk bezocht. Onder leiding van dorpsbewoner en kenner van de Groninger geschiedenis Reint Wobbes namen ruim zestig mensen deel aan de excursie. De Janskerk, een romangotisch bouwerk uit de dertiende eeuw vormde het startpunt. Via het oude historisch kerkenpad werd onder meer een bezoek gebracht aan de boerderij van de familie Westing, die bloemzaden kweekt voor de Cruydt-Hoeck, dat gespecialiseert is in de teelt van wilde plantenzaden en bloemweidemengsels. Op de dorpsbegraafplaats uit 1916 werd uitleg gegegeven over cultuurhistorische waarde van de plaats die is aangewezen als Rijksmonument. De avond werd afgesloten bij de plaats Melkema. Meer foto's in de fotogalerij.

    Rijke flora op Noord-Groninger boerenerven

    Noord-Groninger erven zijn rijk aan inheemse planten, struiken en bomen. Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk brengt met het project ‘Mooi Heem’ de natuur op erven in kaart. Albert-Erik de Winter, bestuurslid van Wierde & Dijk, overhandigde 23 april 2022 het rapport ‘Wat groeit er op het boerenerf?’ aan oud-bestuurslid en erfeigenaar Evert Smink. Leo Stockmann deed het onderzoek en schreef het rapport. Sminks erf is het toonbeeld van een groene oase. Zijn erf barst van de bijzondere inheemse beplanting.

    Lees meer: Rijke flora op Noord-Groninger boerenerven

    Boeren vertellen over natuurinclusieve landbouw

    De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft samen met het Wereld Natuur Fonds(WNF) een film gemaakt waarintien boeren hun ervaringen delen met natuurinclusieve landbouw. Ze vertellen over hun beweegredenen, zoektocht en dilemma’s. In deze film op Youtube

     

    komt onder meer een van onze leden aan het woord.
    Voor meer informatie over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zie https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/

    Actieplan: akkervogels verdienen meer bescherming

    Zestien organisaties en verenigingen waaronder Wierde&Dijk  slaan de handen ineen voor de Groninger akkervogels Zij stellen dat de Groninger akkervogels een betere bescherming verdienen . In het Akkervogelmanifest Groningen 2021 (download pdf) kondigen zij een Actieplan Groninger Akkervogels aan, dat eind 2021 gereed moet zijn. Dit zal concrete acties bevatten om te komen tot levensvatbare akkervogelpopulaties. Het actieplan is een vervolg op het Actieplan Weidevogels Groningen uit 2018.

    Lees meer: Actieplan: akkervogels verdienen meer bescherming

    • U bevindt zich hier:  
    • Home
    • Mooi Heem
    • Wat leeft er op erven?

    Hoofdmenu

    • Agrarisch Landschappelijk Bouwen
    • Akker en weide
    • Sloten
    • Bij-vriendelijk
    • Rapporten en publicaties
    • Activiteiten voor leden
    • Fotogalerij
    • Lijnen in het landschap
    • Wandelroutes
    • Weblinks
    • Beleidsplan
    • Privacy verklaring

    Terug naar boven

    © 2023 Wierde & Dijk