Grondeigenaren die een deel van hun land willen openstellen voor wandelaars, kunnen in aanmerking komen  voor een vergoeding van de Provincie Groningen. Bij de regeling worden overeenkomsten afgesloten voor 7 jaar, de vergoeding voor de grondeigenaar is € 0.45 per meter per jaar.  De regeling kent een subsidieplafond. Grondeigenaren die interesse of vragen hebben kunnen contact opnemen met mw. Bielevelt van Landschapsbeheer Groningen (050-5345199).

Het gebied van Wierde & Dijk is voor wandelaars op een goede manier te ontdekken met de routes en knooppunten van Waddenwandelen. Waddenwandelen loopt waar mogelijk over historische paden. Jaagpaden, school- en kerkpaden, schouw- en kwelderpaden, oude handels- en pelgrimsroutes en slapende binnendijken. Kijk voor meer informatie op www.waddenwandelen.nl.


De Landloop is een agrarische wandelroute met onderweg informatie over de landbouwgewassen en de ontstaansgeschiedenis van het Marne landschap. Men wandelt van Wierhuizen (bij Pieterburen), naar de zeedijk en weer terug. Ze voert over niet gebaande paden, zoals de maaipaden van het waterschap en tractorpaden van agrariërs. De route is voorzien van informatieborden in de vorm van kunstobjecten. De wandeling duurt nu ongeveer 2 uur, maar kan ingekort worden. Bij het startpunt, het gerestaureerde baarhuisje op het kerkhof van Wierhuizen, is een mini-expositie ingericht met als thema ‘De zee geeft en neemt’. Wandelaars kunnen hier de routebeschrijving meenemen. Honden zijn op deze wandelroute niet toegestaan.
U kunt de route als pdf-bestand hier downloaden.

coupure Lauwerpolder

Coupure Lauwerpolder

Deze wandeling voert u terug in de tijd over de (voormalige) zeebodem, langs wierden, dijken, oude en nieuwe polders. De kerk van Vierhuizen is het startpunt van deze wandeling van 7 km. In het kerkje kunt u de routebeschrijving meenemen. U kunt de route ook hier downloaden. Honden zijn op deze wandelroute niet toegestaan.

 

Het startpunt van deze wandeling is bij Natuurboerderij Lammerburen te Oldehove (Electraweg 4 9883 TB). De route is ongeveer 4 kilometer en voert over de wierde Jelamer en over de dijken van het Reitdiep en het Humsterland. Ook komt u langs kolken en dobben. Lammerburen is een bekende broedplaats van de steenuil. Ransuilen en kerkuilen komen er in de buurt ook voor.  Wandelt u in de avondschemering, dan heeft u kans een of meerdere van deze uilen te zien.
Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich voor de wandeling even meldt bij de natuurboerderij. Het meenemen van honden tijdens deze wandeling is toegestaan, mits aangelijnd. Meer informatie op  www.lammerburen.nl.