Boeren en meiers, monniken en nonnen, abten en edelen; zij allen bepaalden het landschap met boerderijen en dijken ten noorden van Holwierde. Gebiedskenner Edze de Boer vertelde boeiend over de nog zichtbare kenmerken daarvan op onze wandelroute door dit mooie gebied. Zie foto's in fotogalerij.

Op 18 april 2015 organiseerde Wierde & Dijk een excursie naar Domies Toen in Pieterburen. Daar zijn de vele loeiende stinzenplanten of börgbloumkes bekeken. Tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé gaf een rondleiding. Foto's.

Op 24 januari 2015 hield Wierde & Dijk een Nieuwjaarsbijeenkomst in Warffum. Eerst een wandeling naar Breede door een zonnig, besneeuwd landschap. Foto's.

Een ode aan het landschap van Middag-Humsterland zo zou je de vaartocht kunnen noemen die Wierde & Dijk op 24 oktober had georganiseerd voor leden en genodigden ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de vereniging. (foto's)

Op zaterdag 6 september 2014 hield W&D een excursie in de kwelders bij de Westpolder onder leiding van kweldereigenaar Klaas Sijpkens. Daarbij werd de route gevolgd die aangegeven is met  paaltjes met schapenkoppen en voor een ieder toegankelijk is (met uitzondering van de momenten dat het water te hoog staat of dat er schietoefeningen plaatsvinden).
Sijpkens gaf onderweg uitleg over de herstelwerkzaamheden die de afgelopen jaren zijn verricht. De route voerde onder andere langs de zogenaamde ‘kwelderklif’, een verhoging van de kwelders die zich in de loop van eeuwen opgebouwd heeft en nu duidelijk zichtbaar is met een steile rand aan de waddenkant. Op het keerpunt van de route bewonderen we de kunstzinnige bank met bovenop een windwijzer. Foto's.

De weergoden waren ons dit jaar goed gezind tijdens de midzomerwandeling die op 20 juni 2014 op het Ruigezand werd gehouden. In de verte dreigden prachtige, maar donkere buienwolken, maar wij hielden het droog en vingen zelfs nog een streepje avondzon. De luchten boven het Reitdiep waren majestueus. Foto's.