Zaterdag 25 maart: stinzenplantenlezing en -rondleiding in Pieterburen

Op zaterdag 25 maart 2023 plaatsen we stinzenplanten, in Groningen ook wel börgbloumkes genoemd, op een voetstuk. Stinzenplanten, zoals winterakoniet, sneeuwklokje, wilde hyacint en boerenkrokus, kondigen het voorjaar aan. Het zijn de eerste planten die op erven tot bloei komen.

Frank Westerman voor boerderij Torum

Zaterdagmiddag 21 januari wandelden leden van Wierde en Dijk over de dijken rondom de Westpolder. Deelnemer was ook de bekende schrijver Frank Westerman, die in zijn boek ‘De Graanrepubliek’ het leven beschrijft van Sicco Mansholt, landbouwminister en landbouwcommissaris van de EEG. Bij boerderij Torum, waar Mansholt was geboren, werden wij gastvrij ontvangen door de huidige bewoners, de familie Aling. Foto's

Woensdag 7 december in Wongema, Hornhuizen. Alex Datema over de landbouw van toen, nu en de toekomst. 

 Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum is de film Oerboeren van het Westerkwartier nog een aantal keer te zien voor een breed publiek in combinatie met een programma. In de film worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud geïnterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd en meegeven voor de toekomst? Na afloop van de film geeft Alex Datema, boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur een mini-college en kan het publiek napraten aan de hand van stellingen.

Vanuit het secretariaat is op 27-9 een 'nieuwsflits' Wierde & Dijk met een overzicht van de activiteiten in de komende periode gestuurd naar alle leden en donateurs van W&D. Deze mail blijkt niet bij iedereen te zijn aangekomen. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar vermoedelijk heeft het te maken met problemen bij een veelgebruikte (externe) internet-provider. In ieder geval kan de inhoud van die nieuwsflits op deze website worden gelezen.

moshommel 400

Wierde & Dijk vraagt mensen in Noord Groningen uit te zien naar de moshommel (Bombus muscorum) en waarnemingen van de moshommel door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De reden dat wij dit verzoek doen is dat wij graag willen weten hoe het deze hommelsoort - die vooral voorkomt in het agrarisch cultuurlandschap van Noord Groningen - vergaat waar de soort voorkomt in haar werkgebied. Dit laatste om te bepalen of er op termijn vanuit agrarisch natuur- en landschapsbeheer mogelijkheden zijn om iets te betekenen voor deze hommelsoort.

janskerk 600

Uitleg Jakob ten Wolde - op achtergrond de Janskerk (foto Albert-Erik de Winter)

 De zomeravondexcursie van W&D op 18 augustus in Huizinge werd druk bezocht. Onder leiding van dorpsbewoner en kenner van de Groninger geschiedenis Reint Wobbes namen ruim zestig mensen deel aan de excursie. De Janskerk, een romangotisch bouwerk uit de dertiende eeuw vormde het startpunt. Via het oude historisch kerkenpad werd onder meer een bezoek gebracht aan de boerderij van de familie Westing, die bloemzaden kweekt voor de Cruydt-Hoeck, dat gespecialiseert is in de teelt van wilde plantenzaden en bloemweidemengsels. Op de dorpsbegraafplaats uit 1916 werd uitleg gegegeven over cultuurhistorische waarde van de plaats die is aangewezen als Rijksmonument. De avond werd afgesloten bij de plaats Melkema. Meer foto's in de fotogalerij.