In april organiseren we twee nieuwe workshops Mooi Heem. Met de inspirerende workshop helpen we erfeigenaren in het Noord-Groninger buitengebied op weg om hun erf te vergroenen. De eerste workshop start op 5 april met een theorieavond, waarna de groep op 8 april een aantal erven bezoekt. Voor de tweede workshop zijn deze activiteiten op 18 en 22 april. Informatie over de locaties komt later.

Zaterdag 28 januari haalden de eerste deelnemers aan de workshop Mooi Heem hun nieuwe beplanting op. Bij boerderij Eikemaheert in Loppersum reden auto’s met aanhangers af en aan. Op het achtererf lagen talloze pakketten met bomen, struiken en boompalen. In totaal krijgen 130 inheemse bomen en 2.370 struiken een plek op Noord-Groninger. Wethouders van de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta hielpen mee met inladen. “Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien. En hoe je eraan werkt”, vertelt Arjen Nolles, wethouder van gemeente Het Hogeland. Pier Prins, wethouder van gemeente Eemsdelta, valt hem bij. “Eemsdelta telt meer dan 500 boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. We hechten sterk aan het betrekken van onze inwoners bij de buitenruimte. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig.”

Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

Op het boerenerf van Geert Bos in Usquert staan sinds kort nieuwe bomen en struiken. Deelnemers van de workshop Mooi Heem zijn zaterdag 17 november druk in de weer met planten, snoeien en zagen. “Ze doen vandaag praktijkervaring op. Dat is belangrijk zodat ze de beplanting die ze met het ervenproject Mooi Heem aanschaffen, goed kunnen planten en onderhouden”, legt Stieneke van der Wal van Mooi Heem uit. De praktijkdag is, na de theorieavond en de excursie langs groene erven, het derde onderdeel van de workshop. Hoveniers Roel Huistra en Walter den Hollander helpen vandaag mee, geven uitleg en doen het onderhoud voor. De nieuwe bomen en struiken verschijnen achter de boerenschuur. “Plant ze niet in keurige rijtjes. Het mag wel een beetje slordig. Her en der een boom geeft je bosplantsoen meer body”, adviseert Huistra.

lezingenavond10 11 22 400

Deelnemmers in druk gesprek op  Museumboerderij Welgelegen

Dat onze Noord-Groninger flora en fauna publiekstrekkers zijn, bleek donderdag 10 november in Leens. De ruimte in Museumboerderij Welgelegen zat ’s avonds boordevol. Maar liefst 65 deelnemers kregen twee interessante lezingen voorgeschoteld over natuur op erven. Leo Stockmann vertelde met verve over zijn flora-inventarisaties op meerdere erven in 2021 en 2022. Tweehonderd soorten telde hij dit jaar, waarvan een groot aantal tijdens zijn lezing de revue passeerde. Van stippelganzenvoet tot muurleeuwenbek en bostulp: over vele soorten wist hij een anekdote of wetenswaardigheid te vertellen. Albert-Erik de Winter ging met zijn boeiende verhaal in op de vogels op erven.

ervenexcursie Usquert2022

Dat in en rond het dorp Usquert wonderschone groene erven liggen, bleek 8 oktober 2022 tijdens de ervenexcursie van Mooi Heem. Lutjebosch, een boerderij aan de Streeksterweg, ademt een lange geschiedenis. “Meer dan 200 jaar gaat de geschiedenis hier terug”, houdt Geert Bos, eigenaar en voorzitter van Wierde & Dijk, het gezelschap voor.

Noord-Groninger erven zijn rijk aan inheemse planten, struiken en bomen. Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk brengt met het project ‘Mooi Heem’ de natuur op erven in kaart. Albert-Erik de Winter, bestuurslid van Wierde & Dijk, overhandigde 23 april 2022 het rapport ‘Wat groeit er op het boerenerf?’ aan oud-bestuurslid en erfeigenaar Evert Smink. Leo Stockmann deed het onderzoek en schreef het rapport. Sminks erf is het toonbeeld van een groene oase. Zijn erf barst van de bijzondere inheemse beplanting.

De eerste workshop van Mooi Heem is een groot succes. Op 18 mei 2022 starten we alweer de tweede workshop. Er zijn al aanmeldingen binnen. Geef u op voor de workshop via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor meer informatie over workshop Mooi Heem. Deze tweede workshop vindt plaats in het dorp Schouwerzijl. Op woensdag 18 mei 2022 wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 21 mei bezoeken we meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt dit najaar gegeven. Kijk hier voor veelgestelde vragen over de workshop.

Vroeg op! Op zaterdag 14 mei leidt Leo Stockmann een vroege vogelexcursie op twee ‘mooi heems’ in Loppersum. Met erfeigenaren Evert Smink en Piet Glas laat Leo u horen en zien welke erfvogels er voorkomen. De vogelexcursie valt in de Nationale vogelweek 2022 van 6 t/m 15 mei. Binnen het project Mooi Heem brengen we de natuur op meerdere erven in kaart. Leo inventariseert de wilde planten op talloze erven. We starten vroeg, om 8 uur, want dan zingen de erfvogels – hopelijk - uit volle borst. De excursie duurt 2,5 uur, dus tot 10:30 uur Geef u snel op via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding vroege vogelexcursie. Dan ontvangt u een bevestiging met adres en meer informatie. Er mogen maximaal 15 deelnemers mee. We zien u graag. Wij zorgen na afloop voor koffie en thee.

openingMH

Mooi Heem is nu echt van start. Op vrijdag 18 maart plantte Johan Hamster, gedeputeerde van de provincie Groningen (m), samen met Geert Bos, voorzitter van Wierde & Dijk(l), en erfeigenaar Klaas Nienhuis-Roebroek een lindeboom op een erf bij Uithuizen. Hamster (ChristenUnie) is blij met het initiatief. “Bomen en planten leveren een grote bijdrage aan het klimaat, de biodiversiteit en een mooie, gezonde leefomgeving. Groene erven zijn daar een belangrijk onderdeel van.”
> Lees meer

Met Mooi Heem willen we erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, enthousiast maken over het vergroenen van erven. Dat doen we met workshops, lezingen en excursies, maar ook via de social media. Op Facebook lanceren we een speciale pagina. Klik hier om de pagina te openen. Like en volg ons! Dan krijgt u berichten over groene erven en Mooi Heem. Heeft u een bericht dat u via de Facebookpagina wilt delen – bijvoorbeeld een natuurwaarneming op uw eigen erf – stuur het bericht dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan plaatsen wij het op de Facebookpagina.

Op 20 april 2022 gaat de eerste workshop Mooi Heem van start. De belangstelling is groot en veel aanmeldingen komen binnen. Geef u hier op voor de workshop. Deze eerste workshop vindt plaats in het dorp Huizinge. Op woensdag 20 april wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 23 april bezoeken de deelnemers meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt later dit jaar gegeven. Is de workshop vol, dan kunt u zich opgeven voor de volgende editie van komend najaar.

Wierde & Dijk helpt erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, met het verfraaien van hun erven. Neem deel aan onze workshop. Geef u op via ons mailadres. Stieneke van der Wal, zelfstandig erfontwerper, verzorgt de workshop. Ze vertelt er hieronder meer over.

Hier vindt u publicaties over het project Mooi Heem.

Om de biodiversiteit op Noord-Groninger erven in kaart te brengen, gaan we na welke dieren en planten er leven. Vogels, vleermuizen, amfibieën, vlinders, libellen, wilde planten: op meerdere erven brengen natuurkenners de soorten in kaart. Het eerste onderzoek naar de flora op erven is inmiddels afgerond. Vrijwilligers en leden van Wierde & Dijk helpen bij de inventarisaties. Wilt u de natuur op uw erf laten onderzoeken, klik dan hier.

Fijn dat u interesse toont in het ervenproject Mooi Heem van Wierde & Dijk. De workshop en de subsidie roepen wellicht vragen op. Hieronder geven we een korte toelichting op een aantal van deze vragen. Heeft u vragen die niet in de lijst staan, dan kunt u ze natuurlijk altijd aan ons stellen. Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan krijgt u snel antwoord.