Bert Plaat koestert oude monumentale bomen. Zijn liefde voor bomen bracht hij met verve over tijdens zijn lezing op 17 november in het sfeervolle Café Zaal Bulthuis in Eenrum. In 1975 belandde Bert in de bomenwereld en werd hij de eerste boomverzorger van het land. “Vroeger zaagden we bij een rot plekje grote delen uit de boom. Dat doen we nu niet meer”, schetste hij de kennisontwikkeling. Bert hield een warm pleidooi voor bomen. “Bomen zijn geen wegwerpproducten, ze gaan lang mee. Ze geven ons zuurstof en schoonheid, zijn onmisbaar bij het waterbeheer en zijn essentieel voor een gezonde planeet en gezonde mensen.”

Bert-Plaat

Woensdagavond 14 juni verzorgde Marijke Akerboom een inspirerende avond over natuurvriendelijk tuinieren. De activiteit vond plaats in het kader van Mooi Heem, het ervenproject van Wierde & Dijk. Marijke nam de bijna veertig deelnemers mee in de fascinerende wereld van insecten. “Insecten staan aan de basis. Een nest koolmezen eet maar liefst tienduizend rupsen, die van een boerenzwaluw zelfs een miljoen insecten.” Haar boodschap is helder: maak van je erf een insectenparadijs en met de juiste maatregelen is dat mogelijk.

rondleiding in Domies Toen

 

Zaterdag 25 maart organiseerde Mooi Heem een geslaagde activiteit rond stinzenplanten in Pieterburen. Voor meer dan dertig deelnemers vertelde Klaas van Nierop, stadsecoloog en stinzenflorakenner, met veel passie over de schoonheid en waarde van stinzenplanten. De lezing vond plaats in Bezoekercentrum Waddenkust van Het Groninger Landschap in Pieterburen. Daarna leidden tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé en Klaas het gezelschap in twee groepen rond in Domies Toen om de stinzenplanten met eigen ogen te bewonderen. Domies Toen is dé plek voor stinzenplanten. Vorig jaar kreeg de tuin het predicaat Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten. Hopelijk zijn de deelnemers dermate enthousiast dat ze kiezen voor nieuwe stinzenplanten op hun erf.
Meer foto's

Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag

Op het boerenerf van Geert Bos in Usquert staan sinds kort nieuwe bomen en struiken. Deelnemers van de workshop Mooi Heem zijn zaterdag 17 november druk in de weer met planten, snoeien en zagen. “Ze doen vandaag praktijkervaring op. Dat is belangrijk zodat ze de beplanting die ze met het ervenproject Mooi Heem aanschaffen, goed kunnen planten en onderhouden”, legt Stieneke van der Wal van Mooi Heem uit. De praktijkdag is, na de theorieavond en de excursie langs groene erven, het derde onderdeel van de workshop. Hoveniers Roel Huistra en Walter den Hollander helpen vandaag mee, geven uitleg en doen het onderhoud voor. De nieuwe bomen en struiken verschijnen achter de boerenschuur. “Plant ze niet in keurige rijtjes. Het mag wel een beetje slordig. Her en der een boom geeft je bosplantsoen meer body”, adviseert Huistra.

lezingenavond10 11 22 400

Deelnemmers in druk gesprek op  Museumboerderij Welgelegen

Dat onze Noord-Groninger flora en fauna publiekstrekkers zijn, bleek donderdag 10 november in Leens. De ruimte in Museumboerderij Welgelegen zat ’s avonds boordevol. Maar liefst 65 deelnemers kregen twee interessante lezingen voorgeschoteld over natuur op erven. Leo Stockmann vertelde met verve over zijn flora-inventarisaties op meerdere erven in 2021 en 2022. Tweehonderd soorten telde hij dit jaar, waarvan een groot aantal tijdens zijn lezing de revue passeerde. Van stippelganzenvoet tot muurleeuwenbek en bostulp: over vele soorten wist hij een anekdote of wetenswaardigheid te vertellen. Albert-Erik de Winter ging met zijn boeiende verhaal in op de vogels op erven.

ervenexcursie Usquert2022

Dat in en rond het dorp Usquert wonderschone groene erven liggen, bleek 8 oktober 2022 tijdens de ervenexcursie van Mooi Heem. Lutjebosch, een boerderij aan de Streeksterweg, ademt een lange geschiedenis. “Meer dan 200 jaar gaat de geschiedenis hier terug”, houdt Geert Bos, eigenaar en voorzitter van Wierde & Dijk, het gezelschap voor.

Noord-Groninger erven zijn rijk aan inheemse planten, struiken en bomen. Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk brengt met het project ‘Mooi Heem’ de natuur op erven in kaart. Albert-Erik de Winter, bestuurslid van Wierde & Dijk, overhandigde 23 april 2022 het rapport ‘Wat groeit er op het boerenerf?’ aan oud-bestuurslid en erfeigenaar Evert Smink. Leo Stockmann deed het onderzoek en schreef het rapport. Sminks erf is het toonbeeld van een groene oase. Zijn erf barst van de bijzondere inheemse beplanting.

Wierdenkenner Ben Westerink, auteur van het veelgeprezen boek ‘Wierdenlandschap’, neemt ons in oktober 2023 mee in het wel en wee van de Groninger wierden. Noord-Groningen ligt bezaaid met wierden. “Bijzonder aan het wierdenlandschap is dat de ontstaansgeschiedenis niet is uitgewist, zoals elders, maar nog volop zichtbaar is”, vertelt Westerink. Tijdens de herfstactiviteit van Wierde & Dijk doet hij het ontstaan, de historie en de huidige staat van de wierden uit de doeken. NB de busexcursie is volgeboekt. Zie verderop.

ben westerink

Ben Westerink

Zaterdag 28 januari haalden de eerste deelnemers aan de workshop Mooi Heem hun nieuwe beplanting op. Bij boerderij Eikemaheert in Loppersum reden auto’s met aanhangers af en aan. Op het achtererf lagen talloze pakketten met bomen, struiken en boompalen. In totaal krijgen 130 inheemse bomen en 2.370 struiken een plek op Noord-Groninger. Wethouders van de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta hielpen mee met inladen. “Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien. En hoe je eraan werkt”, vertelt Arjen Nolles, wethouder van gemeente Het Hogeland. Pier Prins, wethouder van gemeente Eemsdelta, valt hem bij. “Eemsdelta telt meer dan 500 boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. We hechten sterk aan het betrekken van onze inwoners bij de buitenruimte. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig.”

De eerste workshop van Mooi Heem is een groot succes. Op 18 mei 2022 starten we alweer de tweede workshop. Er zijn al aanmeldingen binnen. Geef u op voor de workshop via ons mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Klik hier voor meer informatie over workshop Mooi Heem. Deze tweede workshop vindt plaats in het dorp Schouwerzijl. Op woensdag 18 mei 2022 wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 21 mei bezoeken we meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt dit najaar gegeven. Kijk hier voor veelgestelde vragen over de workshop.

Vroeg op! Op zaterdag 14 mei leidt Leo Stockmann een vroege vogelexcursie op twee ‘mooi heems’ in Loppersum. Met erfeigenaren Evert Smink en Piet Glas laat Leo u horen en zien welke erfvogels er voorkomen. De vogelexcursie valt in de Nationale vogelweek 2022 van 6 t/m 15 mei. Binnen het project Mooi Heem brengen we de natuur op meerdere erven in kaart. Leo inventariseert de wilde planten op talloze erven. We starten vroeg, om 8 uur, want dan zingen de erfvogels – hopelijk - uit volle borst. De excursie duurt 2,5 uur, dus tot 10:30 uur Geef u snel op via ons mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. met vermelding vroege vogelexcursie. Dan ontvangt u een bevestiging met adres en meer informatie. Er mogen maximaal 15 deelnemers mee. We zien u graag. Wij zorgen na afloop voor koffie en thee.

openingMH

Mooi Heem is nu echt van start. Op vrijdag 18 maart plantte Johan Hamster, gedeputeerde van de provincie Groningen (m), samen met Geert Bos, voorzitter van Wierde & Dijk(l), en erfeigenaar Klaas Nienhuis-Roebroek een lindeboom op een erf bij Uithuizen. Hamster (ChristenUnie) is blij met het initiatief. “Bomen en planten leveren een grote bijdrage aan het klimaat, de biodiversiteit en een mooie, gezonde leefomgeving. Groene erven zijn daar een belangrijk onderdeel van.”
> Lees meer

Met Mooi Heem willen we erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, enthousiast maken over het vergroenen van erven. Dat doen we met workshops, lezingen en excursies, maar ook via de social media. Op Facebook lanceren we een speciale pagina. Klik hier om de pagina te openen. Like en volg ons! Dan krijgt u berichten over groene erven en Mooi Heem. Heeft u een bericht dat u via de Facebookpagina wilt delen – bijvoorbeeld een natuurwaarneming op uw eigen erf – stuur het bericht dan naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Dan plaatsen wij het op de Facebookpagina.

Op 20 april 2022 gaat de eerste workshop Mooi Heem van start. De belangstelling is groot en veel aanmeldingen komen binnen. Geef u hier op voor de workshop. Deze eerste workshop vindt plaats in het dorp Huizinge. Op woensdag 20 april wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 23 april bezoeken de deelnemers meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt later dit jaar gegeven. Is de workshop vol, dan kunt u zich opgeven voor de volgende editie van komend najaar.

Wierde & Dijk helpt erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, met het verfraaien van hun erven. Neem deel aan onze workshop. Geef u op via ons mailadres. Stieneke van der Wal, zelfstandig erfontwerper, verzorgt de workshop. Ze vertelt er hieronder meer over.