0f7a8685 e6a2 44bc 99fc 74335c7069e5

Hoe bijzonder een erf met insectenvriendelijke planten kan zijn, ervaren de deelnemers op vrijdagavond 28 juni bij Ninabel, een ecologische kwekerij in Boerakker. Mooi Heem, het ervenproject van Wierde & Dijk, organiseerde er een avond over vaste planten. Het is een prachtige zomeravond en windstil. Marijke Akerboom, die de kwekerij runt, kocht er elf jaar geleden een vervallen boerderij met een nat weiland. Hoe anders oogt het terrein nu. Na een inleiding door Stieneke van der Wal van Mooi Heem lopen de deelnemers vrij rond, waarbij vrijwilligers van de kwekerij her en der vragen beantwoorden. “Marijke heeft van boerenland een prachtige natuurtuin gemaakt. De variatie valt op. Overal zie je iets anders: een bloemenweide, borders met planten, een bosje met petgat en een enorm bijenhotel van dakpannen en blokken hout.”

Heel inspirerend

Marijkes bloemenweide is eerst afgeplagd, om de rijke toplaag te verwijderen. Vervolgens zijn de planten die in het gebied voorkomen er vanzelf gekomen. “In haar bloemenborders rondom het huis staan allemaal planten waar insecten van profiteren. Denk aan campanula’s, klokjes, die klokjesbijen aantrekken en koninginnekruid waar veel vlinders op afkomen.”
Stieneke vindt het leuk dat deelnemers van de workshop Mooi Heem elkaar ontmoeten en in gesprek raken. Eén van hen is Heleen Hommes, bestuurslid van Wierde & Dijk. Ze kijkt haar ogen uit. “Heel inspirerend. Ik ben onder de indruk van haar groene dak, vol met sedumplanten. Ook haar insectenhotels zijn leuk. Tijdens de rondwandeling werd ik enthousiast om mijn eigen erf aantrekkelijk te maken voor insecten en vogels. Via Mooi Heem heb ik al nieuwe beplanting. Ik wil nu ook vaste planten voor meer biodiversiteit.”

3f28c00f f080 4f3c a692 778e9390f25c