De winterwandeling trok 17 februari 2024 meer dan honderd belangstellenden. Marjoleine de Vos, schrijver en dichter, nam het gezelschap mee rond het dorp Eenum. Als liefhebber van het Groninger landschap hield ze een pleidooi voor het leren lezen van het landschap. Wie het landschap beter begrijpt, gaat het volgens haar meer waarderen.

Winterwandeling Wierde Dijk bij kerk Eenum

De excursie startte in de romaanse kerk van Eenum. “Herken de sporen in het landschap”, nodigde De Vos de aanwezigen uit. Ze doelt op de tweeduizend jaar oude wierden, de kronkelende sloten, de middeleeuwse kerken. Al die historische sporen waar het Noord-Groninger landschap zo rijk aan is. Wie die sporen niet ziet en herkent, raakt niet, zoals De Vos, verrukt van de omgeving. “We zijn verleerd om het landschap te lezen. Wie zijn leesbril opzet, ziet een eindeloos interessant landschap.” Juist in Groningen zijn de historische sporen nog overal zichtbaar. Dat maakt het landschap uniek en bijzonder. “De Randstad is vrijwel geheel geasfalteerd en vol gezet met bedrijvenparken en snelwegen. In Groningen is dat anders. Daar zijn de sporen gebleven.”

Meer waardering
De Vos roemt het Groninger cultuurlandschap. Haar dagelijkse wandelingen rond het dorp Eenum beschreef ze in haar boek ‘Je keek te ver’. Recreëren is voor de meeste mensen door het bos lopen of fietsen, terwijl om de hoek een uniek cultuurlandschap ligt. Dat landschap verdient volgens haar meer waardering. Leren lezen draagt daaraan bij. “Wie het landschap niet leest, ziet niets dat in stand gehouden moet worden. Voor de niet-kenner is er aan een landschap weinig te zien. De wereld is rijker als je meer ziet.” Over het landschap maakt ze zich zorgen. “De tureluurs en grutto’s kom je niet meer tegen. De veldleeuwerik stijgt niet langer jubelend op.”

Jubileumjaar Wierde & Dijk
De aansluitende wandeling voerde langs de dorpen Eenum en Leermens, waar tal van sporen, zoals de middeleeuwse kerk van Leermens, werden bekeken. De Vos’ pleidooi sluit aan bij het doel van Wierde & Dijk. Met de winterwandeling trapte de vereniging het jubileumjaar af. Geert Bos, voorzitter van Wierde & Dijk, bracht gezamenlijk een toast uit: “Dit jaar vieren we ons 25-jarig jubileum. We zijn opgericht om met elkaar, boeren en burgers, in gesprek te blijven over ons mooie karakteristieke landschap. Met concrete projecten, zoals het vergroenen van boerenerven en rietsloten, proberen we het landschap nóg mooier te maken.”