Zaterdag 28 januari haalden de eerste deelnemers aan de workshop Mooi Heem hun nieuwe beplanting op. Bij boerderij Eikemaheert in Loppersum reden auto’s met aanhangers af en aan. Op het achtererf lagen talloze pakketten met bomen, struiken en boompalen. In totaal krijgen 130 inheemse bomen en 2.370 struiken een plek op Noord-Groninger. Wethouders van de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta hielpen mee met inladen. “Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien. En hoe je eraan werkt”, vertelt Arjen Nolles, wethouder van gemeente Het Hogeland. Pier Prins, wethouder van gemeente Eemsdelta, valt hem bij. “Eemsdelta telt meer dan 500 boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. We hechten sterk aan het betrekken van onze inwoners bij de buitenruimte. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig.”

Goed voor de biodiversiteit

De bomen en struiken die de wethouders hielpen inladen zijn voor Geraldine Gambier, deelnemer aan de workshop. Op haar erf in Bierum zullen ze uitgroeien tot exemplaren die voedsel en een schuilplek bieden aan vogels, insecten en andere dieren. “Op de praktijkdag van de workshop heb ik geleerd hoe ik ze moet planten en onderhouden”, vertelt Gambier. Op het erf van de Eikemaheert liggen talloze andere soorten: van lijsterbessen en Gelderse rozen tot appelbomen en lindes. Wat de beplanting gemeen heeft, is dat het inheemse soorten zijn die van nature in het landschap thuishoren. Marian van Dongen, projectleider van Mooi Heem: “Daar kiezen we bewust voor. Inheemse soorten zijn goed voor de biodiversiteit. Ze trekken veel meer wilde bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast hebben ze ook een cultuurhistorische waarde.”

Doe mee met workshop

Eind februari volgt een tweede uitgifte van beplanting aan deelnemers van de workshops. Mooi Heem loopt nog twee jaar en in 2023 staan vier nieuwe workshops op het programma. Ook worden excursies en lezingen over groene erven georganiseerd. Geef u op via ons This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2023janbeplanting2

 

Wethouders Pier Prins (links) en Arjen Nolles (rechts) helpen met het inladen van bomen en struiken voor het groene erf van Geraldine Gambier (midden) (foto Otto Kalkhoven).

 

2023janbeplanting

De eerste aanhanger met bomen, struiken en boompalen rijdt weg