Woensdag 7 december in Wongema, Hornhuizen. Alex Datema over de landbouw van toen, nu en de toekomst. 

 Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum is de film Oerboeren van het Westerkwartier nog een aantal keer te zien voor een breed publiek in combinatie met een programma. In de film worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud geïnterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd en meegeven voor de toekomst? Na afloop van de film geeft Alex Datema, boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur een mini-college en kan het publiek napraten aan de hand van stellingen.

Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (Projectleider Natuur en Landbouw bij de Natuur en Milieufederatie Groningen) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze documentaire interviewden ze zeven bejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud. 

Jasper Tiemens: ‘Met Oerboeren kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren '60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.’

Na afloop van de vertoning van Oerboeren geeft Alex Datema een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, zelf ook boer in het Westerkwartier en kan het publiek als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna kan het publiek met Jasper en Alex napraten aan de hand van stellingen. 
INMIDDELS IS HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS BEREIKT.