Op een akker in het werkgebied van Wierde & Dijk is recent een jong wit haasje geboren. Het diertje is afgelopen week ontdekt door akkerbouwer Arjan Koop toen deze op zijn land bezig was met werkzaamheden. Het diertje had zich verstopt op een geploegde akker maar viel vanwege zijn opvallend witte kleur vrij snel op. Foto's van Albert-Erik de Winter.

Volgens kenners gaat het hier om een zogenaamd leucitisch haasje. Leucisme is een afwijking die leidt tot verminderde pigmentatie. Dieren met deze afwijking hebben vaak een witte vacht, huid, veren of schubben. Het verschil met albinisme is dat leucistische dieren een normale oogkleur hebben terwijl de ogen van albinistische dieren altijd rood zijn. 

Aan het jonge haasje nu de zware opgave om uit te groeien tot een volwassen haas. De witte kleur maakt het diertje in deze periode -nu er nog weinig gewas op het land staat en dus bijna geen dekking is- extra kwetsbaar en een makkelijk​e prooi voor bijvoorbeeld roofdieren. Dat dit geen belemmering hoeft te zijn om groot te worden bewijst enkele eerdere waarnemingen van witte hazen in het werkgebied van Wierde & Dijk. Deze observaties zijn de afgelopen jaren gedaan in de directe nabijheid van natuurbraakpercelen- en randen. Deze worden aangelegd door W&D en het collectief Midden Groningen met het doel om natuurwaarden op het boerenland te stimuleren. 

Om het jonge haasje ongestoord de kans te geven om groot te worden wordt de locatie waar hij gevonden is niet bekend gemaakt.