Het bleek een schot in de roos van W&D om een thema-avond te houden over asbest. De ontvangstruimte van Natuurboerderij Lammberuren was 15 november mudjevol met leden en belangstellenden die zich wilden laten informeren over de formele en praktische aspecten van dit onderwerp.

Sjoerd Kuiper van Man & Mach zette de procedures rondom de asbestverwijdering uiteen en ging in op veel praktische vragen die de aanwezigen hadden.

 Kuiper vertelde dat 2024 – het jaar waarin de asbestdaken echt verwijderd moeten zijn – niet willekeurig gekozen is. In 2024 is het dertig jaar geleden dat het gebruik van asbesthoudende materialen algeheel werd verboden. Asbestdaken zouden tegen die tijd economisch zijn afgeschreven, was de redenering. Voor velen klonk het als positief nieuws dat in veel gevallen oud riet onder de golfplaten kan blijven liggen. Voorwaarde is dat het riet nog in tact is. 

Bereikbaarheid van de bedrijfsgebouwen tijdens de dakwerkzaamheden bleek een thema dat velen bezig houdt. Voor bijna alles blijkt wel een oplossing te kunnen worden gevonden; veelal door het saneringstraject op te splitsen in kleinere projecten, hetgeen wel tot meerkosten zal leiden.
Anneke Flach en Jan Enne Haack vertelden over hun ervaringen met asbestverwijdering op hun eigen boerderij. Anneke en haar gezin hadden de pech dat tijdens de werkzaamheden de afdekzeilen over het dak waren gaan scheuren; als gevolg van de heftige regens in de zomer van dit jaar was in huis en schuur veel wateroverlast ontstaan. Zij raadde iedereen aan om asbestverwijdering en opbouw van het dak in een hand te leggen zodat de afstemming tussen de verschillende werkzaamheden in een hand ligt.
Joke Hellenberg vertelde over de ervaringen in Denemarken met dakbedekking van Miscanthus (familie van oliefantsgras), dat zij zelf ook verbouwt. Door de zachte winters hardt het riet in Nederland tegenwoordig onvoldoende af, waardoor een restant suikers in het riet blijft. Oliefantsgras is wellicht een alternatief voor riet. In Denemarken worden nu al daken ermee bedekt.
Gitta op den Akker (Laurenshout) vertelde over haar zoektocht naar alternatieven voor op het dak. Wat zijn er voor ecologische, energiezuinige of lokale mogelijkheden?