Op 28 juni 2014 liet Theo Buijs ons eens anders kijken naar de natuur om ons heen. De blik nu eens niet gericht op planten of vogels maar vooral op kleine vliegende diertjes zoals vlinders en libellen. En dat in een stukje Groningen dat bij de meeste deelnemers onbekend, maar daarna wel meteen geliefd is. Foto's

De vlinderexcursie in het park rond de gasopslag tussen Grijpskerk en Kommerzijl was ter afsluiting van de cursus die Theo Buijs in de afgelopen van 2014 verzorgde. Moesten we het toen nog doen met foto’s en opgezette exemplaren als voorbeeld, nu zorgt een uurtje zon ervoor dat we ze ook daadwerkelijk zien vliegen. Direct al valt ons oog op een klein geaderd witje. Dan langs de bosrand bij de begraafplaats een bont zandoogje, een soort die kenmerkend is voor deze biotoop. Met een handige schwung weet Theo met zijn net een vlinder te vangen waarna we deze in een glazen pot goed van dichtbij kunnen bekijken. Even later vliegen er de meest voorkomende vlinders in Nederland rond: bruine zandoogjes, zowel het mannetje als het vrouwtje. Door de aan- of afwezigheid van al dan niet dubbele oogvlekken is de soort en het geslacht van de sterk op elkaar lijkende zandoogjes te bepalen.
Het park is heel afwisselend qua hoogtes, waterpartijen, vegetaties/boomsoorten en beheermaatregelen. De flora is dan ook heel divers en dit trekt weer veel verschillende soorten insecten aan waaronder de vlinders. Een veld met orchideeën en grote ratelaar loop je zo maar doorheen, langs het fietspad een lange rij frambozen om lekker van te snoepen. Ook het sint-janskruid treffen we aan. Dit is de waardplant is voor de  sint-jansvlinder met opvallende rood met zwart gekleurde vleugels, een zogenaamde ‘dag-actieve nachtvlinder’. Dit zijn vlinders die ook ’s nachts vliegen. Zij onderscheiden zich van de dagvlinders door het ontbreken van een knop op de sprieteinden, vlinders die alleen overdag vliegen hebben deze wel. Een agaathvlinder heeft zicht op Anneke’s broek genesteld en is zo makkelijk te vangen.
De wilde peen staat veelvuldig in het park, de hierop vliegende koninginnepage treffen we niet aan. Een grasmotje, dat normaal tussen het gras verscholen zit, laat zich mooi zien op een blad van een struik. Het lucht begint dan wat te betrekken en er valt zelfs een spat regen uit. Toch nog tot slot een gehakkelde aurelia die zich mooi toont op dode stam.
Enkele bezienswaardigheden zijn vastgelegd op de foto.