Tijdens de thema-avond op maandagavond 20 februari 2012 had  vrijwilliger Bauke Koole een bijzonder bericht. Tijdens de akkervogel-inventarisatie op 20 februari is nabij een wintervoedselperceel in Usquert een grauwe gors waargenomen. De laatste waarneming dateert van de jaren tachtig, dus dit is een geweldige opsteker voor het akkervogelbeheer in Noord-Groningen.

Bauke bracht dit  nieuws tijdens de thema-avond over de Patrijs waarin Akkervogeldeskundige Olivier Dochy van het INBO uit Vlaanderen een interessante inleiding hield.  De patrijs was algemeen voorkomend in de akkerbouwgebieden van Noord-Groningen, maar wordt nu nog maar sporadisch gezien. Omdat de patrijs extreem honkvast is, zal het moeilijk zijn om de patrijs in Noord-Groningen terug te krijgen. Wellicht zijn er mogelijkheden met trioranden. In  Vlaanderen worden daarmee goede resultaten behaald voor patrijzen, vertelde Olivier Dochy. De presentatie van Olivier kunt u hier inzien. (NB zwaar bestand). 
Dinsdagmorgen deed een groep van agrariërs, vrijwilligers, bestuursleden en de Belgische akkervogeldeskundigen een veldexcursie in de Noordpolder. De foto’s kunt u bekijken onder fotogalerij.