Op 18 april 2015 organiseerde Wierde & Dijk een excursie naar Domies Toen in Pieterburen. Daar zijn de vele loeiende stinzenplanten of börgbloumkes bekeken. Tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé gaf een rondleiding. Foto's.

In de periode 1650-1750 zijn deze planten, meestal bolgewasjes, verzameld in vooral Midden/Zuid Europa en Klein Azië. Ze zijn aangeplant bij stinzen, steenhuizen, en hebben zich hier verspreid. De steenhuizen zijn vaak al afgebroken, maar in de tuinen die erbij hoorden staan deze planten nog steeds. Ook in veel oude boerderijtuinen komen ze nu voor. In Domies (dominees) Toen in Pieterburen, een landschapstuin van 150 jaar oud, staan nagenoeg alle bekende stinzenplanten.  Toen de pastorie in de jaren zestig werd afgebroken is men de mooie tuin blijven onderhouden om te voorkomen dat ter plekke een bungalowpark zou komen. De bloeitijd van de stinzenplanten is van februari tot juni vóórdat de bomen en struiken in blad staan; de planten krijgen dan nog voldoende zonlicht. Na de bloei verdwijnen ze vaak weer helemaal onder de grond tot het volgende voorjaar.
De blauwe scilla’s zijn op 18 april bijna uitgebloeid, maar vele andere zijn op hun hoogtepunt. Tijdens de excursie leren we het verschil tussen holwortel en voorjaarshelmbloem: de eerste heeft een holle, opgezwollen wortel, de plant is iets forser en bloeit meestal iets later.
Op één locatie een geel tapijt van 3 soorten sleutelbloemen (voorjaars, slanke en stengelloze) samen met de gele anemoon. De paarse voorjaarslathyrus, afkomstig uit Midden Frankrijk, staat ook al in bloei. Kievitsbloem en gulden boterbloem staan massaal langs de vijver en de ouderwetse dichtersnarcis bloeit in het nog prille speltakkertje. Het zeldzame Haarlems Klokkenspel moet nog gaan bloeien.
Aan het eind van de rondleiding proeven we van het nog frisgroene daslookblad. Het is zeker de moeite waard om later in het seizoen de dàn bloeiende planten te gaan bekijken.
Domies Toen heeft een boekje uitgegeven waarin de in de tuin voorkomende planten beschreven staan: ‘Stinzenplanten in Noordwest-Groningen’ , ISBN 978 90 5294 364 0.
Voor foto’s van deze excursie zie: fotogalerij.